
Glyserolilisä poikimisen jälkeen parantaa maitotuotosta
Glyserolin lisääminen ruokintaan lisää maidon tuotantoa ja vähentää laihtumista. Myönteiset vaikutukset lypsykertojen määrään ja maidontuotantoon näkyivät vielä viiden kuukauden jälkeen poikimisesta.
Useat tutkimukset tukevat juurikin glyserolia täydennysrehujen energian lähteenä. Riittävä energian saaminen on tärkeää lehmän hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, maidon tuotannon lisäämiseksi ja jatkumiseksi. Kesällä 2024 julkaistussa tutkimuksessa (Dairy Science 7/24*) esiteltiin tutkimustuloksia glyserolilisän vaikutuksista alkulypsykaudella maidontuotantoon, eläinten terveyteen ja käyttäytymiseen automaattilypsyssä. Tutkimus toteutettiin viidellä automaattilypsytilalla, yhteensä 389 lehmällä.
Kaikilla tiloilla oli käytössä seosrehu sekä houkutusrehu lypsyroboteilta. Eri tilojen seosrehut oli laskettu vastaamaan ravintoarvoiltaan toisiaan.
Lehmät jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai robotilta ainoastaan houkutusrehua. Toinen ryhmän lehmille annettiin houkutusrehun lisäksi glyserolia 250 grammaa päivässä poikimispäivästä kolme viikkoa eteenpäin. Tämän jälkeen kaikki lehmät saivat houkutusrehua. Seurantaa jatkettiin viisi kuukautta poikimisesta.
Myönteiset vaikutukset säilyvät pitkään
Lehmiltä otettiin yksi verinäyte ennen poikimista ja viisi verinäytettä poikimisen jälkeen. Verinäytteistä analysoitiin ketoaineet (NEFA, non esterified fatty acids ja BHB, beta-hydroksibutyraatti) sekä glukoosipitoisuus.

NEFA:n määrissä ei havaittu eroja ryhmien välillä ensimmäisellä laktaatioviikolla. BHB:n määrä oli hieman suurempi viidentenä laktaatiopäivänä ja veren glukoosipitoisuus oli alhaisempi yhdeksäntenä ja 21. laktaatiopäivänä glyserolia saaneiden lehmien ryhmässä. Kuntoluokalla ja glyserolilisällä oli selvä yhdysvaikutus. Poikimista ennen lihavilla lehmillä (kuntoluokassa yli 3,5) glyserolilisä pienensi veren BHB pitoisuuta.
Koejaksolla glyserolia saaneilla lehmillä oli enemmän onnistuneita lypsyjä kuin pelkkää houkutusrehua saaneella ryhmällä. Glyserolia saaneet lehmät tuottivat 1,5 ± 0,53 kiloa enemmän maitoa kuin kontrolliryhmä ja ne laihtuivat vähemmän ensimmäisten yhdeksän laktaatioviikon aikana. Vaikka glyserolia annettiin vain 21 päivän ajan poikimisesta, myönteiset vaikutukset lypsykertojen määrään ja maidontuotantoon näkyivät vielä viiden kuukauden jälkeen poikimisesta.
Voimakkaat täydennysrehut kuten A-Rehun JämäkkäTR ja VoimaTR ovat ennen kaikkea tarpeen, jos säilörehun energiapitoisuus on matala. A-Rehu myy lisäksi glyserolia energialisäksi robottien nesteannostelijoille.


*Alkuperäisen artikkelin voit lukea täältä.